пʼятниця, 26 серпня 2011 р.

Чоловік, заступившись за жінку, якій міліціянт перекинув крам, ледь не потрапив до цюпи

Нині, 26 серпня 2011 р., заледве годину назад біля Водканалу, на вул. Зеленій сталася сутичка перехожих, торговок та славної міліції. Коли я підоспів, то застав групу злих міщан та молодого хлопця, років 26, який намагався зняти на мобільну камеру трьох міліціянтів. Начальник патруля - молоденький худий лейтенант йому особливо не перешкоджав. Виявилося, що сей хлопець майже арештований.

За словами очевидців, діло було так: міліція вирішила побороти стихійну торгівлю на окремо взятій ділянці вулиці Зеленої. Якась бабулька напевно вперто не хтіла вступатися й це вивело пана лейтенанта з себе. Закінчилося тим, що лейтенант копнув ногою бабульчин крам й на землю посипалися сир, ябка та фасоля. Перехожому пацанові не сподобалося, як стражі порядку ображають старшу жінку, й він за неї заступився. Тоді патруль вирішив, що пацан "дрібно хуліганить" й взявся транспортувати бабульчиного охоронця у відділок.

З того й почалася буча. З магазину, що на куті вул. Івасюка стрімголов вилетіли покупці та продавчині. Ясна річ, все як в пісні - "bili baby policaja". Ображений міліцією хлопець телефонував кудись на "гарячий номер". За його словами, мав приїхати начальник райвідділу. Я, ввійшовши в журналістський азарт, негайно подзвонив Дмитрові Добродомову, продюсеру телеканалу ZIK, який виявися розчарованим тим, що в мене на телефоні немає відеокамери. Лейтенант стояв розгублений і огризався.
Чим закінчилося все це - не знаю, поспішав на роботу.

А мораль цієї бувальщини така.
Нами керує злоба. Міліціянт виконував доручення свого начальства й батьків міста - боровся зі стихійною торгівлею. Бабуська заробляла копійку до мізерної пенсії, продаючи здобуте тяжкою селянською працею. Вона в принципі, не мала рації й повинна була вступитися. Адже багато таких самих бабусьок торгують на ринках, платячи за це гроші, тобто фактом є нечесна конкуренція. Але й лейтенант мав би повестися по-іншому.
Чесно кажучи, його теж було шкода. Бо зрозуміло, якщо б цей інцидент вилився в ЗМІ, то молоденький випускник університету внутрішніх справ постраждав би першим. Його обличчя було перелякано-зацьковане, на відміну від морд патрулів ДАЇ, які випромінюють нахабство й безкарність. Як бабуська на свою пенсію, так і лейтенант на свою зарплату (думаю, максимум 2000 грн) нормально прожити не можуть. Цікаво, якщо з боку лейтенанта в майбутньому знадобляться ризиковані дії задля чийогось порятунку, він на них піде? Навряд. Він буде діяти в рамках інструкцій та наказів. Не проявляючи ініціативи. Бо перші уроки охорони правопорядку в українських реаліях його добряче вдарять по голові. Його навчать бути не партнером городян, а ланцюговим псом.

І ще така мораль: якби міліція мала хоча б якийсь авторитет, очевидці конфлікту так поголовно б не ставали тільки на сторону бабуськи й пацана. А в наших реаліях в очевидців навіть не закралося запитання "а може міліція має рацію?". Бо міліція сама нас навчила так мислити і діяти. Є ми, і є вони. А між нами - прірва.

Лейтенант, а яка пенсія в твоєї бабусі?

Немає коментарів:

Дописати коментар